Erindringsmønter

Er der noget du er interesseret i at købe så send mig en mail: anchr@mail.dk

Der er tradition for at udgive erindringsmønter i anledning af særlige begivenheder i Kongehuset – det være sig tronskifte, regeringsjubilæer, bryllupper, sølv- og guldbryllupper og runde fødselsdage. En enkelt erindringsmønt afviger fra normen, idet der i 1995 blev udsendt en erindringsmønt for at markere 1000-året for det danske møntvæsen.

 

Som på almindelige 10- og 20-kronemønter har erindringsmønter på forsiden et portræt af regenten. Forskellen består i, at der ofte til erindringsmønter er tale om et portræt udarbejdet til lejligheden. Alle mønter er lovligt betalingsmiddel og kan indløses i Nationalbanken til den pålydende værdi.

Nyt portræt af Dronningen
I anledningen af Dronningens 70-års-fødselsdag udformede billedhuggeren Lis Nogel et fint nyt portræt. Det er hensigten, at det nye portræt skal anvendes på de almindelige 10- og 20-kronemønter fra og med 2011.

Dronningens 50-års fødselsdag (1990): 20 krone.

Pris kr. 25.

Erindringsmønt i anledningen af Dronningens 50-år fødselsdag.

H.K.H. Kronprins Frederik og frk. Mary Donaldsons bryllup: 20 krone.

Pris kr. 22. 
 
Erindringsmønt i anledning af H.K.H. Kronprins Frederik og frk. Mary Donaldsons bryllup 14. maj 2004.

Dronningens 70-års fødselsdag: 20 krone.

Pris kr. 25

Erindringsmønt i anledning af Hendes Majestæt Dronningens 70-års fødselsdag 16. april 2010

 

Dronningens 70-års fødselsdag blev markeret med udsendelse af en ny erindringsmønt 17. marts 2010. Hermed følges traditionen for at udgive erindringsmønter i anledning af særlige begivenheder i Kongehuset.

Dronningens 40-års regeringsjubilæum: 20 krone.

Pris kr. 25.

Dronningens 40-års regeringsjubilæum 14. januar 2012 markeres med udsendelsen af en ny erindringsmønt 10. januar 2012.

Nyt portræt af Dronningen
Møntens forside viser en portrætbuste af Dronningen, gengivet i officiel funktion som ordensherre for de to kongelige ridder ordner - Elefantordnen og Dannebrogordenen.

Bagsidemotivet - Dronningens idé
Under forberedelserne til mønten blev H.M. Dronningen spurgt, om hun kunne have særlige ønsker til udformningen af bagsidemotivet.

Dronningen havde et meget klart ønske, om at rigsfællesskabet mellem Færøerne, Grønland og Danmark skulle komme til udtryk og være det centrale. Hun gik endda så interesseret ind i overvejelserne, at hun i skitseform angav sine tanker om, hvordan det kunne udtrykkes.

I motivet indgår således Danmarks tre løver og ni søblade (hjerter), Færøernes vædder og Grønlands bjørn, som udtryk for de tre rigsdele. Kompositionen er omgivet af bølgelinjer, som skal symbolisere havet, som forbinder rigets dele.