Temamønter.

Er der noget du er interesseret i at købe så send mig en mail: anchr@mail.dk

I 2002 begyndte Nationalbanken i som noget nyt at udsende særlige temamønter. Den første serie fik tårne som gennemgående motiv og blev præget som 20-kronemønter. Siden er der også kommet temamønter som 10-kronemønter.

 

Temamønterne udsendes som cirkulationsmønter helt på linje med de almindelige 10- og 20-kronemønter, og de udleveres til pengeinstitutterne i en kortere periode efter særlig bestilling eller i stedet for de sædvanlige mønter. Temamønterne fremstilles kun i et begrænset antal.

Baggrunden for at introducere temamønter i Danmark var bl.a. at skærpe interessen for mønter hos både offentligheden og kunstnere. Målet var at gøre det mere interessant at få en mønt i hånden, og desuden ønskede Nationalbanken at introducere nye kunstnere til arbejdet med at udforme mønter, så der ville være flere kunstnere i Danmark, der mestrede dette speciale.

Dette formål er blevet opfyldt, idet der nu er en række danske billedhuggere, som har vist, at de på fineste vis er i stand til at fremstille et møntrelief, selv om udfoldelsesmulighederne i størrelse er meget snævre.

Eventyrmønter: 10 kroner. Samlet pris kr. 60. Pris pr. stk. kr. 12. Nationalbanken påbegyndte i 2005 en serie af temamønter med motiver fra H.C. Andersens eventyr. Der blev i alt udsendt fem eventyrmønter. Den sidste mønt blev udsendt 25. oktober 2007. Samtidig blev alle mønter i eventyrserien udsendt som et møntsæt.
Polarmønter: 10 kroner. Samlet pris kr. 36. Pris pr. stk. kr. 12. I anledning af Det Internationale Polarår 2007-2009 udsendte Nationalbanken tre temamønter med motiver fra polarområderne.
Tårnmønter: 20 kroner. Samlet pris kr. 220. Pris pr. stk. kr. 22. Den tiende mønt i rækken af tårnmønter blev udsendt 20. juni 2007 med motiv af Københavns Rådhus. Samtidig blev tårnmønterne udsendt samlet som et møntsæt - Tårnmøntsæt. Tårne er valgt som tema, fordi de repræsenterer nationale og historiske symboler.
Skibsmønter: 20 kroner. Pris pr. stk. kr. 22. Møntserie med motiver af danske skibe. Skibe er valgt som tema, fordi de repræsenterer Danmark som søfartsnation i hele verden. Serien på i alt 12 mønter vil bestå af forskellige skibstyper, der er udvalgt så de dækker en så bred del af dansk søfartshistorie som muligt. Møntserien udsendes ikke som et samlet møntsæt.